Tro, hopp och kärlek.

Jag tror att hemmagjorda semlor är det godaste och mysigaste som finns.



Jag vill att våren ska komma snart, innan vi går under totalt. Mina tulpaner, påskliljor och basilikafrön intygar mig att det är så, och får mig att hopppas.



Jag tror knappast att det undgått någon, men jag har aldrig varit så kär som jag är nu. Han är det finaste jag sett och varit med om. Jag kan ligga och titta på honom i flera timmar, lyssna på när han andas och klappa på hans varma rygg i evigheter. I måndags kom han hem med ett paket till mig. Jag smälter fortfarande.




Håll ut alla frusna.

/M.

Stekt aubergine

I går insåg jag att auberginen i kylen såg tradig ut och att det var dags att göra något av den. Det blev stekt aubergine, en variant på en variant av ett recept syrran tog från sin kompis Fabian.

Det här behövs:

2 aubergine
0,5-1 dl salt
2 ägg
1 dl vetemjöl
olja för stekning
ev. vitlökspulver

Tvätta och skär sedan auberginen i skivor. Varva skivorna med salt i ett durkslag och låt stå ca en timme. Det här gör man för att få bort mycket av vattnet i auberginen. De drar inte heller i sig lika mycket olja vid stekningen på det sättet.



Skölj sedan skivorna i vatten. Ta en skiva mellan handflatorna och pressa! Sen ska de doppas i lättvispat ägg.



Doppa sedan i mjöl.



Sen steker man dom i olja några minuter på varje sida tills de ser fina ut. Vill man kan man strö vitlökspulver på.



Serva på buffén, som ett nyttigt substitut till lökringar, tillsammans med en biff i hamburgare, eller som jag; med en ruccola, avokado, champinjoner och gräddfilsdressing. Tokgott!






/M.

-

Ahora tengo muchisimo con la escuela. Cuando tenga más tiempo voy a traducir los últimos mensajes.

/♥

Biff Rydberg

Till födelsedagen för några veckor sen gjorde jag efter födelsedagsbarnets eget önskemål Biff Rydberg, eller rikemanspyttipanna som jag kallar det.

Rydbergaren består av råstekt potatis, gul lök och oxfilé. Det hela serveras med en äggula och dijonsenap.



Man börjar med att steka rå potatis i hälften rapsolja hälften smör.



Sen steker man oxfilén, som skurits i lika stora bitar som potatisen, med lök desamma. Potatisen står på låg värme i ugnen och håller sig varm.



Klipp lite persilja över potatisen och lägg en äggula per person i ett snappsglas. Klart!

Den här rätten är verkligen något en fattig student som jag själv aldrig skulle laga en vanlig dag, knappt ens på nyår. Men när man indirekt bjuds på det som denna afton är det bara njuta för det här är verkligen husmans när den är som bäst, MUMS!


Mammas födelsedag - festen/ el cumpe de mamá - la fiesta

I present fick mamma en födelsedagsfest, bröd-biljetter (jag kommer hem till henne och bakar bröd) och en massage. Vi hade bjudit hem lite kompisar till henne, bakat olika chokladtårtor och köpt en massa cava.
Men dagen började med nybakta scones och kaffe på sängen, och senare en lunch på stan.



Efter lunchen var det dags att skynda hem för folk var på intåg. Jag hade som sagt gjort tre olika chokladtårtor; en chokladkolapaj, en chokladtårta med chokladtryffel och en chokladtårta med chokladgrädde (mammas bästa fördelsedag firades med chokladtårta).

Chokladtryffeln till den ena tårtan ska stå till sig i minst 12 timmar så den gjorde jag dagen innan. Så här smidigt går det till:



Koka upp socker och grädde och hacka mörk choklad. Lägg ner chokladhacket i grädden och låt det stå ett tag. Sen är bara röra om tills chokladen smält, släppa ner en klick smör och röra lite mer så att chokladen blir glansig och fin. Låt stå i minst 12 timmar - ta-daaa!

Här kommer lite bilder från själva kalaset:



Det var en jättetrevlig kväll med trevligt folk, goda tårtor och torr, kall cava. Perfekt!

/♥

Mammas födelsedag - middagen/ el cumple de mamá - la cena

Inför mammas födelsedag hade syrran och jag planerat en middag dagen innan. Jag (som var ledig) hade varit och köpt cava, blommor och lagat trerätters. Till förrätt blev det en lax-ceviché som var hur god som helst.



Lax-cevichén, 3 stora portioner:

600 g laxfilé
1 röd chili
2-3 lime
1/2 rödlök
1 avokado
1 kruka färsk koriander
1-2 msk olivolja
ev. flingsalt

Skär laxen så tunt som möjligt. Hacka löken, koriander och chilin fint, och avokadon i små kuber. Lägg hacket med laxen och pressa över limen, men spara en halv lime till granering. Ringla över olivoljan och blanda runt. Salta eventuellt. Låt laxen suga åt sig juicerna i minst 30 min. Granera med lime och koriander och servera med färsk baugette, eller som den är.

Till huvudrätt blev det Biff Rydberg (receptet och the making of kommer i ett eget inlägg), och till efterrätt Crème Brûlée (inga bilder tyvärr).



Hoppas du tyckte om det, puss!

Fenomenet Sportmackan



Den här mackan är resultatet av ett "Kajsa Kavat-moment". Jag tog vad jag hade och åt upp det. Att den kallas Sportmackan är resultatet av en hungrig M. som kommer hem från träningen och tänker "nu ska jag försöka att inte äta glass till middag". Jag ville verkligen tro att det här var en bra måltid så jag döpte den till Sportmackan för att jag kände mig hurtig och vitsig.

Receptet lyder:

Färsk spenat
Körsbärstomater
Inlagd fetaost
Hemmagjord hummus (mitt favvo-recept kommer läggs upp efter nästa gång jag gör den)
Hård tunnbröd

Stek spenat i oljan från fetaosten. När spenaten är nästan klar kör man ner fetan och tomaterna som jag tryckt en gaffel i och klämt lite på så att saften rinner ut. Lägg en jätteklick hummus på en tallrik, häll på spenat-grejen och tryck ner en bit bröd.

Dö lycklig.


Chokladbollar

En vacker dag skulle jag till Ella för en lång promenad i de botkyrksta skogarna och filmvisning efteråt. Då tänkte jag att chokladbollarna skulle passa sådär jättebra som de mesta gör när man är med Ella.

Receptet är ju knappast någon hemlighet. De här bollarna är en oslagbar kombo av smör, havregryn, kakao, socker, kaffe och vaniljsocker. Mina dock med en liten twist − fiberhavre. Hoppas Perra inte misstycker (he so would).




När det äts som de ska (kalla) så är det tokgoda. En rejäl tripp down memory lane till när Ceci och jag knådade ihop likande (fast med oboy och ingen kokos) till mellis, eller när jag sov över hos min kompis i femman för första gången och vi gjorde dessa stora som biljardbollar och tittade på Gladiatorerna på fyran. Att de innehöll fiberhavre gjorde att man kände sig liiiite bättre, tryggt omstoppad i illusionen om fiberhavrets magiska krafter som ska rädda en från chokladbollskoma. När man sedan befinner sig i denna koma däremot, inser man att det nog hade gått lika bra med selleri.

Over and out − fred!

Snabba pastan

Nytt Morberg-recept!

Jag hade en bakdag för ett tag sen, och kände att det skulle passa med Morbergs snabba pasta då jag hade fullt upp med både morots- och linfröbullar och rågbullar.

Det blev inte så mycket bilder på the making of, däremot får ni en på hur vårt lilla köksbord ser ut när jag får lust att baka:


(Man behöver då som ni ser jäst, brödkryddor, honung OCH sirap, morötter, linfrön, rågsikt, vetemjöl, russin, mjölk, salt, smör och ett annat mjöl som jag blandade ihop med rågsikt och gav tegelstensbullar i stället för lätta fina små saker.)

Här är en på pastan, som alltså är en currypasta med tonfisk och otippade gröna äpplen!



Jag gillade smakkombon starkt! Och starkt var verkligen ordet för jag hade ingen vanlig curry utan EXTRA STARK curry. Bättre lycka nästa gång, för det lär det bli. Gröna syrliga äpplen och het gräddig curry med pastan var definitivt toppen. 4-0 till Morberg!


Matpannkakor med rataouille

I går kom mamma över på middag och var den första som fick se vårt nyrenoverade vardagsrum. Jag hade lovat crêpes, "men det liknar kanske mer..." (R skjuter in "ugnspannkaka?") "...matpannkakor".
Gott blev det iaf, och här är receptet:

Pannkakorna (ca 14 st rätt tjocka):

2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
12 dl mjölk
6 ägg

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vispa ner hälften av mjölken. (För kraftig reducering av klumpbildningsrisk rekommenderar jag att man använder elvisp här.) Vispa sedan ner äggen och resten av mjölken.
Ställ bunken åt sidan i en halvtimme och gör under tiden rataouillen!

"Rataouille" (Här tog jag egentligen bara allt vi hade i kyl och skafferi som gifter sig):

1 aubergine
1 zuccini
1 gul lök
1 rödlök
8 vitlöksklyftor (jag pressar aldrig vitlöken utan mosar dom med kniven och slänger i hela, de får då en mjuk och rund smak som är underbar i tomatsåser och soppor!)
1/2 habanero (igen får man känna efter hur man långt man vill gå, nu i efterhand hade jag gärna haft i en hel)
1 paket krossade tomater
några matskedar vatten som sköljer ur förpackningen och hälls i grytan
1 matsked honung
2 lagerblad
salt och peppar efter smak
tokgod olivolja att steka i (jag tog Rs fetaost- och chiliolja som han fick i julklapp)

Hacka, fräs, häll i, krydda - lock på! Låt den stå och sköta sitt i 20 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka.

Ta en pannkaka, lägg några skedar rataouille på ena sidan, rulla ihop och lägg i en ugnsäker form. Packa pankisarna rätt tätt och strö slutligen över massa riven ost (kanske lite flingsalt också om du inte har en vällagrad ost).
Skjuts in i ugnen på ca 225° tills osten smält och fått lite härlig färg.

Här är en ful mobilbild från resterna som blev min massiva lunch i dag:




RSS 2.0